misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Pikantny ryż warzywny z woka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ryż z warzywami na pikantnie..............

Pikantny ryż warzywny z woka

Składniki:

Pikantny ryż warzywny z woka

 

  • 60g ryżu naturalnego
  • sól
  • 200g kalafiora
  • 1 marchewka
  • 1 dymka
  • 1 łyżka płatków kokosowych
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 suszona, czerwona papryczka chilli
  • 60 ml mleczka kokosowego z puszki
  • 70 ml rosołu warzywnego
  • 1/4łyżeczki żółtej pasty curry
  • 1 łyżeczka curry w proszku

 

Sposób przygotowania:

Pikantny ryż warzywny z woka
Ryż kilkakrotnie umyć, aż woda będzie zupełnie czysta. Przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby ziarenka były przykryte. Gotować 30 minut na małym ogniu. Zdjąć z ognia, odstawić na 10 minut.
Kalafior umyć, oczyścić, podzielić na małe różyczki. Marchewkę umyć, obrać, pokroić w cienkie słupki. Dymkę oczyścić, umyć, część białą pokroić w plasterki, zieloną posiekać.
Wok rozgrzać, zrumienić w nim płatki kokosowe, przez 1 minutę, nie przerywając mieszania. Przełożyć na talerzyk. Olej rozgrzać w woku, włożyć dymkę, papryczkę chilli, miód. Smażyć około 1 minuty, cały czas mieszając. Dodać marchewkę, kalafior, smażyć kolejne 3-4 minuty, nie przerywając mieszania.
Mleczko kokosowe i rosół wlać do warzyw, wymieszać, całość zagotować. Papryczkę chilli usunąć. Warzywa przyprawić pastą curry, curry w proszku i solą. Gotować 5 minut na małym ogniu. Dodać ryż, wymieszać. Przed podaniem potrawę posypać zrumienionymi płatków kokosowymi. Podawać.

Tagi:

ryż