Sposób przygotowania:
Pikantny sernik
Mąkę przesiekać z masłem, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Zimne ciasto rozwałkować na gr ok 1/2 cm i wyłożyć nim tortownicę. Ponakłuwać widelcem. Piec ok 15 minut w 200 st (gotowe ciasto powinno nabrać złotego koloru). Ostudzić i wyjąć z formy. Rzodkiewki oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć. Część pokroić w cienkie słupki a część w plasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Garść posiekanego szczypiorku odłożyć do dekoracji. Twaróg zmieszać z zposiekanym szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem. Masę serową rozłożyć na kruchym spodzie. Na wierzchu ułożyć w "klepsydry" na przemian siekany szczypiorek i rzodkiewki. Rzodkiewkami pokrajanymi w plasterki udekorować środek tortu.