rozanka

rozanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Pikle z kabaczka w musztardzie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jadłam je u siostry a teraz mam własne

Pikle z kabaczka w musztardzie

Składniki:

Pikle z kabaczka w musztardzie

 

  • kabaczki
  • czerwona papryka
  • 1l wody
  • 1szkl.octu
  • 1szkl.cukru
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 4 łyżki musztardy chrzanowej(ja regionalnie dodałam musztardy kaszubskiej)
  • ziele angielskie po 4szt. na słoik
  • liść laurowy po 2szt. na słoik
  • gorczyca-kilka ziarenek na słoik

Sposób przygotowania:

Pikle z kabaczka w musztardzie
Słoiki myje i wyparzam przez 10 min w piekarniku, a pokrywki wyparzam w gorącej wodzie. Pokrywek nie wkładajcie do piekarnika bo się stopią!!! Do wyparzonych słoików wrzucamy przyprawy:liść,ziele i gorczycę.Kabaczka obieramy ze skórki i kroimy tak aby były wielkości 1/8 ogórka.Układamy w słoikach i dodajemy kawałki papryki czerwonej.Składniki zalewy gotujemy i studzimy.Następnie wlewamy do słoików i zakręcamy.Pasteryzujemy 5-7 min.Zostawimy aż ostygną i wstawiamy do piwniczki lub spiżarni. A teraz powiem Wam czemu do kabaczka dodaję paprykę,po to żeby wiadomo było gdzie jest kabaczek a gdzie ogórki w takiej samej zalewie:)

Tagi:

kabaczki