Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Pikle z ogórków nasiennych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis z książki Artura Jabłońskiego Smaczne Przetwory Domowe

Pikle z ogórków nasiennych

Składniki:

Pikle z ogórków nasiennych

 

  • 1 kg ogórków nasiennych,
  • 30 dag soli, pół
  • szklanki octu 10%,
  • szklanka wody,
  • 5 łyżek cukru,
  • 3 goździki,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 15 ziaren startego ziela
  • angielskiego,
  • 10 startych ziaren pieprzu.

 

 

Sposób przygotowania:

Pikle z ogórków nasiennych
Ogórki powinny być dojrzałe, nieco zżółknięte. Umieszczamy je na kilka dni w chłodnym pomieszcze- niu, najlepiej w piwnicy. Następnie przed przygotowa- niem wkładamy je do wody, aby rozmiękczyć ziemię, którą często ogórki są oblepione. Starannie je myjemy, osuszamy i cienko obieramy ze skórki. Następnie ogórki przekrajamy wzdłuż na połówki, usuwamy ze środków nasiona z miąższem, połówki kroimy wzdłuż na kilka kawałków. Tak pokrojone ogórki wkładamy do miski, przesypując solą i nakrywając talerzem z ob- ciążeniem na wierzchu, po czym wstawiamy miskę w chłodnym miejscu na 10-12 godzin. Następnie ogórki umieszczamy na sicie, aby dokładnie obciekły z solan- ki, po czym wkładamy do niedużych, wygotowanych słoików typu wek, przekładając przyprawami. Przygo- towujemy zalewę gotując wodę z octem i cukrem. Go- rącą zalewę rozlewamy do słoików, aby zakrywała ogórki, szczelnie zamykamy słoiki uszczelniając gum- ką i nakładając sprężynki na wierzch. Słoiki umiesz- czamy w kotle z podgrzaną wodą i pasteryzujemy przez 25 minut w temperaturze 85 stopni. Słoiki, po wyjęciu i ostudzeniu umieszczamy w spiżarni.

Tagi:

ogórki