Sposób przygotowania:
Pikle z ogórków nasiennych
Ogórki powinny być dojrzałe, nieco zżółknięte. Umieszczamy je na kilka dni w chłodnym pomieszcze- niu, najlepiej w piwnicy. Następnie przed przygotowa- niem wkładamy je do wody, aby rozmiękczyć ziemię, którą często ogórki są oblepione. Starannie je myjemy, osuszamy i cienko obieramy ze skórki. Następnie ogórki przekrajamy wzdłuż na połówki, usuwamy ze środków nasiona z miąższem, połówki kroimy wzdłuż na kilka kawałków. Tak pokrojone ogórki wkładamy do miski, przesypując solą i nakrywając talerzem z ob- ciążeniem na wierzchu, po czym wstawiamy miskę w chłodnym miejscu na 10-12 godzin. Następnie ogórki umieszczamy na sicie, aby dokładnie obciekły z solan- ki, po czym wkładamy do niedużych, wygotowanych słoików typu wek, przekładając przyprawami. Przygo- towujemy zalewę gotując wodę z octem i cukrem. Go- rącą zalewę rozlewamy do słoików, aby zakrywała ogórki, szczelnie zamykamy słoiki uszczelniając gum- ką i nakładając sprężynki na wierzch. Słoiki umiesz- czamy w kotle z podgrzaną wodą i pasteryzujemy przez 25 minut w temperaturze 85 stopni. Słoiki, po wyjęciu i ostudzeniu umieszczamy w spiżarni.