astra

astra

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Pilaw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 6

Dość pikantny kurczak z ryżem

Pilaw

Składniki:

Pilaw

 

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 szklanka ryżu,
  • 2 szklanki wody
  • 2 średnie cebule,
  • mała puszka koncentratu pomidorowego,
  • łyzka masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pilaw
- ryz dokładnie wypłukać - piersi kurczaka pokroić w kostkę - cebulę pokroić w piórka - na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kawałki kurczaka i cebulę ( 1-2 min) -dodac ryż i smażyć 1 min - wlać wodę, dodać koncentrat i przyprawy zagotować a następnie przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego, na wierzch położyć masło, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na ok 30 min. Po wyjęciu z piekarnika przemieszac potrawę , bo kawalki miesa znajdą się na wierzchu, można posypać zieloną pietruszką. Smacznego!! Nie żałujmy pieprzu, potrawa powinna być dość pikantna. Zamiast kurczaka można dać inne mięso tylko wtedy trzeba troszke dłużej smażyć:)