Sposób przygotowania:
Pilaw ryżowy z żurawiną i imbirem
Nieugotowany ryż zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godziny. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Owoce żurawiny kroimy na połówki, większe nawet na 3 części. Cebulkę szklimy na patelni. Dodajemy odsączony ryż i żurawinę. Gdy ziarna ryżu zaczną się szklić, zalewamy całość bulionem. Dodajemy imbir i miód. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając, tak długo aż ryż "wpije" większość płynu. Później wstawiamy danie do nagrzanego na 100 stopni piekarnika i zapiekamy przez 15 minut, by pozostały nadmiar płynu odparował. Wyjęty z piekarnika pilaw przekładamy do foremki (np. szklanki o poszerzanym kształcie) i "ubijamy", następnie energicznie obracamy foremkę, tak by wypadający ryż utworzył efektowny stożek.