Shizunia

Shizunia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 132]

Pilaw Trynidadzki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny pilaw z mięsem z kurczaka i ryżem

Pilaw Trynidadzki

Składniki:

Pilaw Trynidadzki

 

  • Szklanka ryżu - mieszanka długoziarnistego i dzikiego
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • duża cebula
  • 2 pomidory
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka cukru
  • ćwierć łyżeczki suszonego tymianku
  • 2łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 3łyżki siekanej natki
  • łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Pilaw Trynidadzki
Mięso pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny i odstaw na 30minut. Mąkę wymieszaj z łyżeczką soli i pieprzem. Obtocz w niej mięso i smaż na oleju na złocisty kolor, następnie wyjmij. W rondlu rozgrzej pozostały olej i smaż na nim 1-2minuty pokrojoną cebulę. Dodaj krojone pomidory, cukier, tymianek, sól, pieprz, a także startą skórkę z cytryny. Smaż mieszając przez 2-3minuty. Następnie wsyp opłukany i osączony ryż i duś 3-4minuty, aż wchłonie tłuszcz. Dodaj mięso, wlej bulion, zagotuj i przykryj. Gotuj około 20minut (pilaw powinien być wilgotny ale nie wodnisty). Przed podaniem posyp natką pietruszki. polej topionym masłem.

Smacznego