zuzi

zuzi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 174]

Piróg z mięsem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Piróg mozna także zrobić z owocami jako deser

Piróg z mięsem

Składniki:

Piróg z mięsem

 

  • CIASTO (jak na makaron):
  • 0,5 kg mąki
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • woda (ile zabierze)
  • FARSZ:
  • 1 kg mięsa (do wyboru:wołowina,baranina,cielęcina,gęsina)
  • 3 posiekane cebule
  • ostra papryka w proszku
  • sól,pieprz do smaku
  • 1,5 kostki roztopionego masła (do smarowania ciasta)

Sposób przygotowania:

Piróg z mięsem
Ciasto po wyrobieniu dzielimy na 4 części,rozwałkujemy na cienkie placki.Każdy placek dokładnie smarujemy roztopionym masłem i układamy jeden na drugim. Wszystkie składniki na farsz mieszamy i wykładamy na ciasto.Zawijamy jak na strudel i wkładamy do prodiża lub okrągłej formy tortowej,polewamy masłem i pieczemy 2 godz. w temp. 180*C.