Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 496]

Pisanki wielkanocne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatne kruche ciasteczka z dodatkiem czerwonego barwnika spożywczego. Wykrojone foremką-stempelkiem w kształcie jajeczek. Udekorowane kolorowymi lukrami. Można nimi udekorować koszyczek ze święconką i wielkanocny stół.

Pisanki wielkanocne

Składniki:

Pisanki wielkanocne

na ciasto:

dodatkowo:

  • foremka - stempelek w kształcie małego jajeczka
  • gotowe lukru w różnych kolorach

Sposób przygotowania:

Pisanki wielkanocne

Przygotowanie ciasta:

Pisanki wielkanocne
Ciasto cienko rozsmarowujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok.1/3 cm

Mąkę przesiać do miski,dodać szczyptę soli, tłuszcz, posiekać wszystko razem szerokim nożem.

Dodać żółtka, cukier puder, odrobinę czerwonego barwnika spożywczego i zagnieść gładkie ciasto.

Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1/2 godziny.

Po tym czasie rozwałkować ciasto na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok 1/3 cm.

Wykrawanie ciasteczek:

Pisanki wielkanocne
Wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ciast

Z rozwałkowanego ciasta za pomocą foremki .-stempelka w kształcie jajka wykrawamy ciasteczka. Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.190 stopni i pieczemy ok.10-12 min.

Po upieczeniu ściągamy z blaszki i studzimy.

Etap końcowy:

Wystudzone ciasteczka dekorujemy za pomocą gotowych kolorowych lukrów według uznania. Pozostawiamy do wyschnięcia lukru.