olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Pischinger olmanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

uwaga! nie tylko dla dzieci. :)

Pischinger olmanki

Składniki:

Pischinger olmanki

 

  • 10 andrutów
  • masa:
  • 12 dag czekolady sproszkowanej tartej lub połamanej na kawałki
  • 12dag cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1/8l śmietanki
  • 12 dag zmielonych orzechów
  • glazura lub polewa czekoladowa:
  • 0,5 tabliczki czekolady,
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Pischinger olmanki
Czekoladę wymieszać z cukrem, dodać masło i śmietankę. Ogrzewać na małym ogniu, aż czekolada się stopi i powstanie jednolita masa. Dodać orzechy i gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Masę przestudzić i smarować nią andruty, ostatni pozostawiając nieposmarowanych. Układać jeden na drugim , obciążyć deseczką i ciężarkiem i wstawić na kilka godzin do chłodu. Gdy stężeje, posmarować z wierzchu glazurą lub polewą czekoladową.