domix

domix

Starszy Kucharz
[Przepisów: 5]

Pissaladière

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nicejska potrawa regionalna "Pissaladière"

Pissaladière Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pissaladière

 

  • słone ciasto kruche na tartę
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1kg cebuli
  • 2 puszki anchois
  • 60g czarnych oliwek
  • tymianek
  • pół szklanki tartego parmezanu
  • sól i pieprz
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Pissaladière
Rozgrzać oliwę na dużej patelni i podsmażyć na niej drobno posiekaną cebule. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Gdy się zeszkli, zdjąć z ognia. Rozwałkowane ciasto umieścić na posypanej mąką prostokątnej blasze, formując grubsze brzegi na krawędziach ciasta. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec spód przez ok 15 min. Posypać cebulę odrobiną cukru, wymieszać.Gdy spód się podpiecze przykrywamy ciasto warstwą cebuli, posypujemy parmezanem. Odcedzamy anchois z oleju i układamy je z oliwkami na cebuli tworząc kratkę jak na zdjęciu. Wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 30 minut. Podawać na gorąco lub na zimno.
Pissaladière
Etap 1
Pissaladière
Etap 2
Pissaladière
Etap 3