Sposób przygotowania:
Pissaladière
Rozgrzać oliwę na dużej patelni i podsmażyć na niej drobno posiekaną cebule. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Gdy się zeszkli, zdjąć z ognia. Rozwałkowane ciasto umieścić na posypanej mąką prostokątnej blasze, formując grubsze brzegi na krawędziach ciasta. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec spód przez ok 15 min. Posypać cebulę odrobiną cukru, wymieszać.Gdy spód się podpiecze przykrywamy ciasto warstwą cebuli, posypujemy parmezanem. Odcedzamy anchois z oleju i układamy je z oliwkami na cebuli tworząc kratkę jak na zdjęciu. Wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 30 minut. Podawać na gorąco lub na zimno.
marietta
Pyza
to charakterystyczny dla północnej Francji placek chlebowy, nazywany również prowansalską focaccią lub prowansalską pizzą - nazwa oznacza tak zwaną białą pizzę czyli nie używa się do niech żadnych pomidorów
domix