jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pistacjowe precle

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Precle wychodzą pyszne. Szybko i prosto się je robi. Można je także urozmaicić stosując różne posypki- z makiem, sezamem, solą itp!

Pistacjowe precle Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pistacjowe precle

 

  • Około 20 sztuk
  • Składniki:
  • 135 ml mleka,
  • 3 dag świeżych drożdży,
  • 80 g masła,
  • 35 dag mąki
  • 1 jajko do ciasta,
  • Żółtko do smarowania,
  • 2 łyżki mleka do smarowania,
  • Około 0,5 łyżeczki soli,
  • Szklanka orzeszków pistacjowych

 

Sposób przygotowania:

Pistacjowe precle
Masło rozpuszczamy i studzimy. Mleko delikatnie podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej mleko z drożdżami, masło, sól oraz jajko. Całość zagniatamy około 10 minut. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na około 20 części. Z każdej części toczymy cienki wałeczek o średnicy około 5- 8 mm. Wałek zaginamy w połowie, zaplatając końce. Zaplecione końce zawijamy ku górze formując w ten sposób precla. W ten sam sposób postępujemy z pozostałym kawałkami ciasta. Uformowane precle przekładamy na przygotowane blaszki. Żółtko mieszamy z dwiema łyżkami mleka. Smarujemy nim precle. Orzeszki obieramy. Obrane siekamy. Tak przygotowanymi posypujemy precle. Pieczemy je około 15 minut w 180˚C. Gotowe.
Pistacjowe precle
pistacje obieramy ze skorupki. siekamy
Pistacjowe precle
Zagniecione ciasto dzielimy na części (około 20)
Pistacjowe precle
Z ciasta formujemy wałeczki , a następnie precle
Pistacjowe precle
Uformowane precle przekładamy na blaszkę. Smarujemy jajkiem i posypujemy pistacjami.