Sposób przygotowania:
Pistacjowe precle
Masło rozpuszczamy i studzimy. Mleko delikatnie podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej mleko z drożdżami, masło, sól oraz jajko. Całość zagniatamy około 10 minut. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na około 20 części. Z każdej części toczymy cienki wałeczek o średnicy około 5- 8 mm. Wałek zaginamy w połowie, zaplatając końce. Zaplecione końce zawijamy ku górze formując w ten sposób precla. W ten sam sposób postępujemy z pozostałym kawałkami ciasta. Uformowane precle przekładamy na przygotowane blaszki. Żółtko mieszamy z dwiema łyżkami mleka. Smarujemy nim precle. Orzeszki obieramy. Obrane siekamy. Tak przygotowanymi posypujemy precle. Pieczemy je około 15 minut w 180˚C. Gotowe.
marietta