misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Smażone precle

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Precle smażone czyli pączki bez nadzienia o nietypowym kształcie...delikatne i smaczne...

Smażone precle Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażone precle

 

 

  • Lukier:
  • Sok z ½ cytryny
  • Puder cukier

 

  • Olej do smażenia ok. 1 l

 

Sposób przygotowania:

Smażone precle
Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie. We wgłębienie wkruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru i wlać część letniego mleka. Delikatnie zamieszać z niewielką ilością mąki. Pozostawić pod przykryciem przez 15-20 minut do wyrośnięcia. Roztopić smalec. Do ciepłego ale nie gorącego smalcu dodać cukier, jajko, skórkę cytrynową, sól i przyprawy; całość utrzeć mikserem na pianę. Następnie wlewamy pozostałe letnie mleko i chwilę miksujemy. Całość dodajemy do mąki z rozczynem i wyrabiamy ciasto najlepiej mikserem, pod koniec wyrabiania dodajemy spirytus i jeszcze chwilę całość wyrabiamy. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na kawałki o wadze ok. 40-50 g i rękami formujemy z każdej części wałeczek o długości ok. 40 cm a następnie zwijamy w precle. Odkładamy na posypaną mąką blachę i odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia. Rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor. Precle odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Z soku z cytryny i cukru pudru przygotować dość płynny lukier aby dało się go swobodnie nakładać (malować) pędzelkiem na precle. Część precli możemy posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!
Smażone precle
roztopiony smalec, jajko, cukier, skórka cytrynowa i przyprawy...
Smażone precle
wyrobione ciasto odkładamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 20-30 minut...
Smażone precle
ciasto dzielimy na kawałki o wadze 40-50 g i formujemy wałki a z nich precle ktore odkładamy na blachę...
Smażone precle
W garnku rozgrzewamy olej i partiami smażymy na złotobrązowy kolor precle...