Sposób przygotowania:
Smażone precle
Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie. We wgłębienie wkruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru i wlać część letniego mleka. Delikatnie zamieszać z niewielką ilością mąki. Pozostawić pod przykryciem przez 15-20 minut do wyrośnięcia. Roztopić smalec. Do ciepłego ale nie gorącego smalcu dodać cukier, jajko, skórkę cytrynową, sól i przyprawy; całość utrzeć mikserem na pianę. Następnie wlewamy pozostałe letnie mleko i chwilę miksujemy. Całość dodajemy do mąki z rozczynem i wyrabiamy ciasto najlepiej mikserem, pod koniec wyrabiania dodajemy spirytus i jeszcze chwilę całość wyrabiamy. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na kawałki o wadze ok. 40-50 g i rękami formujemy z każdej części wałeczek o długości ok. 40 cm a następnie zwijamy w precle. Odkładamy na posypaną mąką blachę i odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia. Rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor. Precle odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Z soku z cytryny i cukru pudru przygotować dość płynny lukier aby dało się go swobodnie nakładać (malować) pędzelkiem na precle. Część precli możemy posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!