Anastazja324

Anastazja324

Starszy Kucharz
[Przepisów: 35]

Pita z pomidorami i owczym serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chrupiąca i zdrowa przekąska,idealna dla wegetarian

Pita z pomidorami i owczym serem

Składniki:

Pita z pomidorami i owczym serem

 

  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 2 nieduże cebule
  • 1 łyżka estragonowego octu winnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól
  • pieprz
  • główka sałaty masłowej lub lodowej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 30 dag owczego sera
  • 4 chlebki pita lub ciabatta

Sposób przygotowania:

Pita z pomidorami i owczym serem
Pomidory umyć i osuszyć,cebule obrać.Warzywa pokroić w plastry i przełożyć do miski.
Ocet wymieszać z olejem,dodać obrany i zmiażdżony czosnek.Sos doprawić solą i pieprzem,polać nim pomidory z cebulą.Odstawić na ok. 30 minut do przemacerowania.
Sałatę podzielić na pojedyncze liście,opłukać i osączyć.Pietruszkę posiekać.Ser pokroić w plastry.Pomidory i cebulę osączyć z marynaty.Chlebki podgrzać w piekarniku,a następnie przekroić wzdłuż na pół.Spody chleba przykryć liśćmi sałaty,następnie ułożyć pomidory i cebulę oraz plastry sera.Posypać pietruszką.Chlebki przykryć i od razu podawać.