Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 325]

Piwny indyk ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczony indyk w piwie z dodatkiem śliwek węgierek. Może być gorącym dodatkiem do drugiego dania na obiad, a także na zimno do kanapek.

Piwny indyk ze śliwkami

Składniki:

Piwny indyk ze śliwkami

 

  • 1 kg 20 dag piersi z indyka
  • przyprawa do dań wg uznania
  • sól do smaku wg uznania
  • czarny pieprz mielony wg uznania
  • 250 ml piwa
  • suszony majeranek wg uznania
  • 3 łyżki melasy z granatem
  • 5 sztuk śliwek węgierek
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo:

  • 1 łyżka melasy z granatem

Sposób przygotowania:

Piwny indyk ze śliwkami

1.

Piwny indyk ze śliwkami
Umycie piersi z indyka pod bieżącą wodą i włożenie do naczynia

Umyć pierś z indyka pod bieżącą wodą i włożyć do naczynia żaroodpornego.

2.

Piwny indyk ze śliwkami
Posypanie przyprawą do dań, posolenie i popieprzenie

Posypać przyprawą do dań, posolić i popieprzyć.

3.

Piwny indyk ze śliwkami
Polanie melasą z granatem i schłodzenie w lodówce

Polać mięso melasą z granatem i schłodzić w lodówce.

4.

Piwny indyk ze śliwkami
Roztarcie w dłoniach majeranku i posypanie mięsa

Suszony majeranek rozetrzeć w dłoniach i posypać mięso.

5.

Piwny indyk ze śliwkami

Wlać do naczynia piwo.

6.

Piwny indyk ze śliwkami

Na piersi poukładać połówki śliwek.

7.

Piwny indyk ze śliwkami

Na środku położyć masło.

8.

Piwny indyk ze śliwkami

Wierzch dodatkowo polać melasą z granatem.

9.

Piwny indyk ze śliwkami

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec przez 1 godz. 20 min.

10.

Piwny indyk ze śliwkami

Upieczone mięso pozostawić w piekarniku.

11.

Piwny indyk ze śliwkami

Smacznego !