Sposób przygotowania:
Bożonarodzeniowa gałązka
Ziemniaki zmielić lub dobrze ugnieść. Umieścić w misce, podzielić na 4 części, 1 część wyjąć, rozłożyć ją na pozostałych ziemniakach, w powstałą w masie ziemniaczanej pustą ćwiartkę wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać jajko, posolić do smaku.
Szpinak udusić na maśle, ostudzić, 2 łyżki szpinaku zostawić do masy mięsnej, pozostały wymieszać z ziemniakami i wyrobić masę. Pierś z indyka umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż, żeby powstał płaski płat mięsa. Posypać Vegetą, popieprzyć. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, dodać żurawinę, rodzynki, orzechy, jabłko starte na grubej tarce, doprawić solą i pieprzem. 2 łyżki szpinaku rozsmarować na płacie mięsa, następnie wyłożyć masę mięsną, wyrównać, zwinąć w roladę, obwiązać sznurkiem.
Roladę obsmażyć na patelni, włożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywą, podlać wodą (0,5 szklanki) i piec w temp 180 stopni ok. 45 minut. W tym czasie z masy ziemniaczano-szpinakowej wyrabiać w dłoniach podłużne kluseczki, wrzucać na osolony wrzątek, jak wypłyną na wierzch wyjmować delikatnie łyżką cedzakową.
Kiedy rolada będzie miękka, wyjąć z piekarnika, pokroić w plastry. Śmietanę wymieszać z łyżeczką mąki, zabielić nią sos powstały z mięsa, przyprawić do smaku.
Na talerzach rozkładać kluseczki układając je w formie gałązki, położyć po 2 plastry rolady pełniącej rolę bombek, udekorować sosem i suszonymi śliwkami. Podawać z ćwikłą z chrzanem. Smacznego!
Szpinak udusić na maśle, ostudzić, 2 łyżki szpinaku zostawić do masy mięsnej, pozostały wymieszać z ziemniakami i wyrobić masę. Pierś z indyka umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż, żeby powstał płaski płat mięsa. Posypać Vegetą, popieprzyć. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, dodać żurawinę, rodzynki, orzechy, jabłko starte na grubej tarce, doprawić solą i pieprzem. 2 łyżki szpinaku rozsmarować na płacie mięsa, następnie wyłożyć masę mięsną, wyrównać, zwinąć w roladę, obwiązać sznurkiem.
Roladę obsmażyć na patelni, włożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywą, podlać wodą (0,5 szklanki) i piec w temp 180 stopni ok. 45 minut. W tym czasie z masy ziemniaczano-szpinakowej wyrabiać w dłoniach podłużne kluseczki, wrzucać na osolony wrzątek, jak wypłyną na wierzch wyjmować delikatnie łyżką cedzakową.
Kiedy rolada będzie miękka, wyjąć z piekarnika, pokroić w plastry. Śmietanę wymieszać z łyżeczką mąki, zabielić nią sos powstały z mięsa, przyprawić do smaku.
Na talerzach rozkładać kluseczki układając je w formie gałązki, położyć po 2 plastry rolady pełniącej rolę bombek, udekorować sosem i suszonymi śliwkami. Podawać z ćwikłą z chrzanem. Smacznego!