Sposób przygotowania:
Pizza
1. Zetrzyj na tarce żółty ser.
2 .Podgrzej w rondelku (lub garnku) mleko. Mleko nie może być gorące!
3. Wyłóż na stolnicę (lub stół): mąkę, drożdże, cukier, sól, masło, oliwę i zagnieć je razem. Podczas zagniatania stopniowo dolewaj mleka do ciasta. Ugniatana masa "wciąga" mleko i staje się coraz bardziej elastyczna.
4. Zagniataj ciasto do momentu, aż stanie się gładkie, miękkie i elastyczne. Włóż je do miski i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut (ciasto musi urosnąć).
5. Ułóż ciasto na blaszce do pieczenia i rozprowadź palcami, tak by równo pokrywało całą powierzchnię.
6. Posmaruj ciasto ketchupem (lub koncentratem pomidorowym) i posyp startym serem. Tak przygotowaną pizzę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 20minut w temperaturze 180 stopni. Pizze z większą ilością składników należy piec dłużej!
2 .Podgrzej w rondelku (lub garnku) mleko. Mleko nie może być gorące!
3. Wyłóż na stolnicę (lub stół): mąkę, drożdże, cukier, sól, masło, oliwę i zagnieć je razem. Podczas zagniatania stopniowo dolewaj mleka do ciasta. Ugniatana masa "wciąga" mleko i staje się coraz bardziej elastyczna.
4. Zagniataj ciasto do momentu, aż stanie się gładkie, miękkie i elastyczne. Włóż je do miski i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut (ciasto musi urosnąć).
5. Ułóż ciasto na blaszce do pieczenia i rozprowadź palcami, tak by równo pokrywało całą powierzchnię.
6. Posmaruj ciasto ketchupem (lub koncentratem pomidorowym) i posyp startym serem. Tak przygotowaną pizzę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 20minut w temperaturze 180 stopni. Pizze z większą ilością składników należy piec dłużej!