Sposób przygotowania:
Pizza z pomidorami i rukolą
-Drożdże rozpuścić w 1/3 szklanki wody, dodać cukier i łyżkę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. -Pozostałą mąkę wsypać do miski. -Dodać wyrośnięte drożdże , pozostałą wodę i dokładnie wymieszać. -Pod koniec dodać sól i łyżkę oliwy. -Ciasto zagnieść i wyrobić do chwili otrzymania gładkiego, sprężystego ciasta. -Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski. -Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. -Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na lekko omączony blat , podzielić na 2 części. - Opuszkami palców uformować2 okrągłe placki grubości kilku milimetrów. -Ciasto umieścić na blaszce. -Wierzch każdego placka posmarować sosem pomidorowym /brzegi pozostawić wolne/, posypać delikatnie oregano, obłożyć połówkami pomidorków , delikatnie skropić oliwą. -Rozdrobnioną mozzarellę ułożyć na wierzchu, posypać parmezanem. -Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.230 st.C i piec na najniższym poziomie ok.10 min. po czym przełożyć -na środek i dopiec ok.5 min. -Przed podaniem pizzę ozdobić świeżymi listkami rukoli.
cris