SUPERPRZEPIS

Pizza cztery sery z jarmużem

  • 2
  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Pizza cztery sery z jarmużem

Przepyszna pizza wg receptury zaczerpniętej od Jeffreya Hamelmana. Na wierzch położyłam tym razem blanszowany jarmuż i 4 rodzaje serów.

Składniki:

Pizza cztery sery z jarmużem

Zaczyn:

Ciasto właściwe:

  • 8 g drożdży świeżych
  • 290 g wody
  • 420 g maki pszennej typ 650
  • 9 g soli
  • 25 g oliwy

Dodatki:

  • 4 różne gatunki serów po około 50-60 g
  • 120 g jarmużu
  • Sos pomidorowy
  • Ulubione zioła

Sposób przygotowania:

Pizza cztery sery z jarmużem

ETAP 1:

Pizza 4 sery z jarmużem
wieczorem nastawić zaczyn, na drugi dzień przygotować ciasto

Wieczorem pierwszego dnia nastawić zaczyn: w wodzie rozpuścić drożdże (okruszek) i dodać mąkę, zamieszać. Przykryć folią i odstawić na około 14 godzin. Na drugi dzień do zaczynu dodać wodę i drożdże. Wymieszać dokładnie. Do misy robota wsypać mąkę, sól. Dodać oliwę i zaczyn. Zagnieść gładkie ciasto i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Pizza 4 sery z jarmużem
przygotować sery: zetrzeć na tarce lub pokroić

Sery zetrzeć i pokroić (można użyć dowolne kombinacji, ja użyłam camemberta, goudy, parmezanu i wędzonego radamera).

ETAP 3:

Pizza 4 sery z jarmużem
ciasto zagnieść, rozciągnąć na blasze posmarowanej olejem

Jarmuż poszarpać na kawałki, usuwając łodygi. Wrzucić na osolony wrzątek, zamieszać. Po minucie odcedzić dokładnie. Osuszyć. Po tym czasie ciasto zagnieść, przełożyć na blachę posmarowaną olejem i rozciągnąć palcami.

ETAP 4:

Pizza 4 sery z jarmużem
ciasto posmarować ulubionym sosem pomidorowym, rozłożyć dodatki

Posmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, ułożyć jarmuż i sery. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec około 10-12 minut.