AnjaLi

AnjaLi

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Pizza a la portuguesa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo prosta w przygotowaniu pizza, łącząca w sobie kilka składników w pełni oddających smaki Portugalii z małym twistem od Hortexu.

Pizza a la portuguesa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pizza a la portuguesa

 

  • Ciasto:
  • 500g mąki
  • 300-350 ml wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • płaska łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 42g drożdży
  • Dodatki:
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 sardele (Anchois)
  • kilka oliwek lub kaparów
  • jajko
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 300g sera Nova Acores
  • Sos:
  • 1 opakowanie mieszanki węgierskiej HORTEX
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, bazylia

Sposób przygotowania:

Pizza a la portuguesa
Mąkę przesiać do dużej miski dodać sól, wymieszać. Podgrzać wodę, dodać drożdże (uwaga woda nie może być gorąca), cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do czasu spienienia się drożdży. Do miski z mąką wlewać rozczyn z drożdży i jednocześnie mieszać. Dodać oliwę i zagnieść ciasto, wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać je aż będzie gładkie, elastyczne oraz miękkie. Ciasto włożyć do miski, miskę przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż trzykrotnie zwiększy swoją objętość. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy: mieszankę węgierską zagotować w minimalnej ilości wody i gotować aż warzywa będą miękkie, dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i przyprawy i jeszcze chwileczkę pogotować. Następnie całość zmiksować przy użyciu blendera, pozostawiając kawałki warzyw. Ser zetrzeć na tarce, cebulę pokroić na cienkie półplasterki, tuńczyka przełożyć do miseczki i wymieszać z drobno pokrojonymi sardelami. Posiekać na drobno czosnek i odsączyć oliwki lub kapary. Blachę z wyposażenia piekarnika nagrzać do maksymalnej temperatury przez ok. 10 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4-5 części. Każdą część podsypać delikatnie mąką, aby nie przywierało i rozwałkować na placek. Na każdym placku rozsmarować sos, posypać startym serem i wyłożyć pozostałe składniki. Tak przygotowaną pizzę ostrożnie przenieść na rozgrzaną blachę, następnie delikatnie wybić jajko. Pizzę piec 8-10 minut do momentu, gdy będzie lekko zrumieniona na bokach, tak samo postąpić z pozostałymi porcjami. Podawać z lampką portugalskiego wina.
Pizza a la portuguesa
Jeszcze surowa...
Pizza a la portuguesa
A tak prezentuje się na talerzu