Sposób przygotowania:
Pizza a la portuguesa
Mąkę przesiać do dużej miski dodać sól, wymieszać. Podgrzać wodę, dodać drożdże (uwaga woda nie może być gorąca), cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do czasu spienienia się drożdży. Do miski z mąką wlewać rozczyn z drożdży i jednocześnie mieszać. Dodać oliwę i zagnieść ciasto, wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać je aż będzie gładkie, elastyczne oraz miękkie. Ciasto włożyć do miski, miskę przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż trzykrotnie zwiększy swoją objętość. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy: mieszankę węgierską zagotować w minimalnej ilości wody i gotować aż warzywa będą miękkie, dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i przyprawy i jeszcze chwileczkę pogotować. Następnie całość zmiksować przy użyciu blendera, pozostawiając kawałki warzyw. Ser zetrzeć na tarce, cebulę pokroić na cienkie półplasterki, tuńczyka przełożyć do miseczki i wymieszać z drobno pokrojonymi sardelami. Posiekać na drobno czosnek i odsączyć oliwki lub kapary. Blachę z wyposażenia piekarnika nagrzać do maksymalnej temperatury przez ok. 10 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4-5 części. Każdą część podsypać delikatnie mąką, aby nie przywierało i rozwałkować na placek. Na każdym placku rozsmarować sos, posypać startym serem i wyłożyć pozostałe składniki. Tak przygotowaną pizzę ostrożnie przenieść na rozgrzaną blachę, następnie delikatnie wybić jajko. Pizzę piec 8-10 minut do momentu, gdy będzie lekko zrumieniona na bokach, tak samo postąpić z pozostałymi porcjami. Podawać z lampką portugalskiego wina.