Sposób przygotowania:
Pizza czosnkowo-pieczarkowaCiasto:
Wodę wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać cukier zamieszać,dodać poruszone drożdże, oprószyć łyżeczką mąki, odstawić zaczyn do wyrośnięcia.
Mąkę pszenna wymieszać z semoliną oraz solą wbić jajko dodać oliwę oraz zaczyn i wyrobić ciasto. Uformować kulę odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Biały sos:
Cebulę posiekać drobniutko zeszklić razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na oleju, wlać śmietankę dodać przyprawę do sosu czosnkowego doprowadzić do wrzenia gotować 3 minuty aż zacznie gęstnieć, odstawić.
ETAP 3:
Ciasto dzielimy na 2 części wałkujemy na dwa placki, smarujemy białym sosem, układamy pokrojoną wędlinę oraz pieczarki, oprószamy przyprawą do pizzy, posypujemy startym serem pieczemy 15-20 minut w temp 195*c, podajemy gorącą.
ETAP 4:
Następnie układamy pokrojoną wędlinę oraz pieczarki, oprószamy przyprawą do pizzy, posypujemy tartą mozzarellą pieczemy 15-20 minut w temp 195*c, podajemy gorącą.
Magdalena88
2milutka
Zachęcam :)
LauraLaura
karola25