2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Pizza czosnkowo-pieczarkowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Pizzę na dobrym cieście uwielbiamy chyba wszyscy, ja pierwszy raz smarowałam ciasto sosem z cebuli czosnku i śmietanki, polecam bo jest obłędna w smaku!

Pizza czosnkowo-pieczarkowa

Składniki:

Pizza czosnkowo-pieczarkowa

Ciasto:

  • Na dwie duże pizze
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki semoliny
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy

Biały sos:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy do sosu czosnkowego
  • 1 szklanka śmietanki 30%

Wierzch:

  • dowolna wędlina
  • pieczarki
  • ser mozzarella starty
  • przyprawa do pizzy

Sposób przygotowania:

Pizza czosnkowo-pieczarkowa

Ciasto:

Pizza czosnkowo-pieczarkowa
wyrośnięte ciasto na pizzę, dzielimy na dwie porcje

Wodę wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać cukier zamieszać,dodać poruszone drożdże, oprószyć łyżeczką mąki, odstawić zaczyn do wyrośnięcia.
Mąkę pszenna wymieszać z semoliną oraz solą wbić jajko dodać oliwę oraz zaczyn i wyrobić ciasto. Uformować kulę odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Biały sos:

Pizza czosnkowo-pieczarkowa
cebulę szklimy z czonekiem wlewamy śmietankę gotujemy

Cebulę posiekać drobniutko zeszklić razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na oleju, wlać śmietankę dodać przyprawę do sosu czosnkowego doprowadzić do wrzenia gotować 3 minuty aż zacznie gęstnieć, odstawić.

ETAP 3:

Pizza czosnkowo-pieczarkowa
rozwałkowane ciasto smarujemy białym sosem

Ciasto dzielimy na 2 części wałkujemy na dwa placki, smarujemy białym sosem, układamy pokrojoną wędlinę oraz pieczarki, oprószamy przyprawą do pizzy, posypujemy startym serem pieczemy 15-20 minut w temp 195*c, podajemy gorącą.

ETAP 4:

Pizza czosnkowo-pieczarkowa
na wierzchu rozkładamy pozostałe składniki pieczemy

Następnie układamy pokrojoną wędlinę oraz pieczarki, oprószamy przyprawą do pizzy, posypujemy tartą mozzarellą pieczemy 15-20 minut w temp 195*c, podajemy gorącą.