edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Książka Kucharska: Pizza - łatwa i pyszna

Pizza pieczarkowa na grubym cieście

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pizza na grubym cieście z pieczarkami, cebulą i mozzarellą.

Pizza pieczarkowa na grubym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza pieczarkowa na grubym cieście

 

  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki pszennej na pizzę
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 dag świeżych drożdży
  • szczypta cukru
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • ok. 3/4 szklanki letniej wody
  • OBŁOŻENIE:
  • 40 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • łyżeczka sklarowanego masła
  • sól
  • pieprz
  • ketchup do posmarowania wierzchu
  • ulubiona przyprawa do pizzy
  • 125 g mozzarelli w zalewie

Sposób przygotowania:

Pizza pieczarkowa na grubym cieście
Mąkę przesiałam do miski. Do dużego kubka skruszyłam drożdże, utarłam je ze szczyptą cukru, 2 płaskimi łyżkami mąki (odebranymi z miski) i niewielką ilością letniej wody na gładką papkę o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do mąki dodałam szczyptę soli, czosnek granulowany, oliwę i wyrośnięty zaczyn. Mieszając łyżką dolałam partiami letnią wodę. Następnie ręką wyrobiłam gładkie, sprężyste ciasto. Kiedy przestało lepić się do miski i do dłoni, przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoiło objętość – około 20-30 minut. Pieczarki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam w plasterki. Cebulę obrałam, pokroiłam w dość grubą kostkę. Na dużej patelni rozgrzałam masło, zeszkliłam na nim cebulę, dołożyłam pokrojone pieczarki i smażyłam do odparowania całego płynu. Odstawiłam do przestudzenia. Mozzarellę osączyłam z zalewy i pokroiłam w cienkie plastry. Formę na tartę o średnicy 28 cm wysmarowałam masłem. Wyrośnięte ciasto przebiłam i wylepiłam nim formę. Wierzch posmarowałam ketchupem, posypałam przyprawą do pizzy i obłożyłam przestudzonymi pieczarkami. Na pieczarkach rozłożyłam mozzarellę. Formę odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta. Piekarnik rozgrzałam do 200*C z termo obiegiem. Piekłam około 20 minut.
Pizza pieczarkowa na grubym cieście
Wyrobione ciasto odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pizza pieczarkowa na grubym cieście
Ciastem wykleiłam wysmarowaną masłem formę do tarty.
Pizza pieczarkowa na grubym cieście
Pizza przygotowana na wstawienie do piekarnika.
Pizza pieczarkowa na grubym cieście
Gorąca pizza bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.