Sposób przygotowania:
Pizza pieczarkowa na grubym cieście
Mąkę przesiałam do miski. Do dużego kubka skruszyłam drożdże, utarłam je ze szczyptą cukru, 2 płaskimi łyżkami mąki (odebranymi z miski) i niewielką ilością letniej wody na gładką papkę o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do mąki dodałam szczyptę soli, czosnek granulowany, oliwę i wyrośnięty zaczyn. Mieszając łyżką dolałam partiami letnią wodę. Następnie ręką wyrobiłam gładkie, sprężyste ciasto. Kiedy przestało lepić się do miski i do dłoni, przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoiło objętość – około 20-30 minut. Pieczarki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam w plasterki. Cebulę obrałam, pokroiłam w dość grubą kostkę. Na dużej patelni rozgrzałam masło, zeszkliłam na nim cebulę, dołożyłam pokrojone pieczarki i smażyłam do odparowania całego płynu. Odstawiłam do przestudzenia. Mozzarellę osączyłam z zalewy i pokroiłam w cienkie plastry. Formę na tartę o średnicy 28 cm wysmarowałam masłem. Wyrośnięte ciasto przebiłam i wylepiłam nim formę. Wierzch posmarowałam ketchupem, posypałam przyprawą do pizzy i obłożyłam przestudzonymi pieczarkami. Na pieczarkach rozłożyłam mozzarellę. Formę odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta. Piekarnik rozgrzałam do 200*C z termo obiegiem. Piekłam około 20 minut.
zbysiowa
edytaha
Oooo, przykro mi Madziu, pizza była i się zmyła :D
mysza75
edytaha
Hihihi, fajne rymy nam wyszły :) Ja też taką uwielbiam, ale rzadko robię, bo mąż woli na cienkim cieście :)
zbysiowa
Tez wolę na cienkim, ale ta wygląda kusząco;D
edytaha
Wiesz Madziu, wydaje mi się, że do takiej ilości smażonych pieczarek takie grube ciacho lepiej pasuje, cienkie by się przeginało pod ich ciężarem :)
monikaT83
edytaha
Dzięki Monisiu, to chyba w taki razie musisz zrobić :)
Netka
edytaha
:D