Sposób przygotowania:
Pizza serowo pieczarkowa z suszonymi pomidorami
Mąkę przesiać do miski. Do kubeczka wkruszyć drożdże, utrzeć je ze szczyptą cukru, 2 płaskimi łyżkami mąki (odebranymi z miski) i niewielką ilością letniej wody na gładką papkę o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do mąki dodać szczyptę soli, oliwę i wyrośnięty zaczyn. Mieszając łyżką dolać partiami letnią wodę. Następnie dłonią wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi objętość – około 20-30 minut. Po tym czasie przebić ciasto ręką, krótko zarobić, uformować cienki placek o średnicy około 30 cm i ułożyć go na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Ciasto posmarować ketchupem i oprószyć bazylią, posypać utartą na wiórki goudą. Równomiernie rozłożyć przekrojone na pół kuleczki mozzarelli, plasterki pieczarek, oraz pokrojone w paseczki plasterki pomidorów i osączone z zalewy kapary. Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni z termo obiegiem.