kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Pizza diabelska z salami i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeśli lubicie pikantne smaki zapraszam na pizzę na cienkim cieście z sosem BBQ, papryczką chili i tabasco. Ostra, treściwa, z dodatkiem salami i pieczarek. Prawdziwie męska propozycja.

Pizza diabelska z salami i pieczarkami

Składniki:

Pizza diabelska z salami i pieczarkami

podstawowe

 

  • dodatki:
  • sos BBQ (barbeque)
  • 10 plasterków salami
  • 100g pieczarek
  • sól, czarny pieprz
  • olej do przesmażenia
  • 1 biała cebula
  • mozzarella
  • papryczka chilli
  • sos tabasco
  • oregano

Sposób przygotowania:

Pizza diabelska z salami i pieczarkami
Ciasto: Wodę podgrzać. Zalać drożdże ciepłą (nie gorącą!) wodą i mlekiem. Dodać cukier i wymieszać. Do miksera wkładamy mąkę, sól, oliwę. Następnie stopniowo dodajemy drożdże. wyrabiamy ciasto 3-4 minuty. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do suchej miski i zostawiamy w cieple przykryte ścierką na około 40-60 minut.

Pieczarki szybko myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w plasterki i przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu aż puszczą płyn. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Ciasto dzielimy na dwie pizzę. Rozwałkowujemy lub rozciągamy do pożądanej średnicy i gęsto nakłuwamy widelcem. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy równomiernie sosem BBQ. Nakładamy składniki: salami, podsmażone pieczarki, cebulę i posiekaną papryczkę chili. Całość skrapiamy sosem tabasco i oprószamy oregano. Posypujemy startą mozzarellą.

Pieczemy w 240 stopniach C przez 12-13 minut.