ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Pizza domowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rzadko jadamy pizzę, ale jeżeli już, to właśnie taką własnej roboty, domową. Taka jest najlepsza. Ta jest tzw. zimowa, bez świeżych pomidorów.

Pizza domowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pizza domowa

 

 

  • 200 g sera edamskiego
  • 200 g sera gouda
  • pół cebuli czerwonej
  • 150 g salami pepperoni

 

Sposób przygotowania:

Pizza domowa

ETAP 1:

W garnuszku wymieszać drożdże z cukrem. Poczekać, aż się rozpuszczą.

W miseczce wymieszać mąkę z wodą i dodać drożdże i olej. Wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia.

Do przecieru pomidorowego dodać zioła, cukier, pieprz, sól.

Cebule pokroić w plasterki. Sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenie wyłożyć ciasto.

Ciasto posmarować sosem i poukładać kolejno, najpierw ser, następnie salami, cebulka i na koniec przykryć wszystko serem.

Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok 25 min.

Pizzę podawać ciepłą z ketchupem.

Pizza domowa
Smarowanie ciasta sosem pomidorowym z ziołami
Pizza domowa
Układanie kolejno - sera, salami pepperoni i cebulki
Pizza domowa
Pizza przygotowana całkowicie do włożenia do pieca

Tagi:

pizza