marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pizza domowa na kolorowo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pizza to jedno z uniwersalnych dań włoskich, które jest często serwowane na nie tylko włoskich ,ale i polskich stołach. Można dodawać rozmaite składniki od serów do wędlin oraz warzyw.

Pizza domowa na kolorowo

Składniki:

Pizza domowa na kolorowo

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 7 dag. drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/4 szklanki letniej wody,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki soli,
  • puszka kukurydzy słodkiej ,
  • 35 dag. oliwek czarnych bezpestkowych,
  • 3 świeże kolorowe papryki,
  • czuszka średnia,
  • 2 łyżki prażonej cebulki,
  • 15 dag. sera parmezanu,
  • 20 dag. sera cheddar,
  • pasta pomidorowa lub paprykowa,
  • 1-2 łyżki oleju na blachę.

Sposób przygotowania:

Pizza domowa na kolorowo
Zrobić zaczyn z drożdży, dwóch łyżeczek cukru i wody oraz odstawić pod przykryciem na kwadrans. Mąkę wsypać do dużej misy, wlać zaczyn, oliwę z oliwek oraz dwie łyżeczki pełne soli. Wyrabiać i zagnieść oraz położyć na kuchence misę z ciastem do wyrośnięcia na ponad godzinę.

W tym czasie przygotować pozostałe produkty jak kukurydzę z puszki, oliwki czarne, cebulkę prażoną gotową, dwa rodzaje serów jak cheddar oraz parmezan, pastę pomidorową lub paprykową, świeże papryki oraz czuszkę.

Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę natrzeć lekko olejem i wylepić ciastem. Wierzch ciasta natrzeć pastą pomidorową lub paprykową, układać odsączoną kukurydzę i oliwki, rozłożyć paski umytych i pokrojonych papryk plus czuszkę posiekaną.

Wstawić pizzę do nagrzanego piekarnika na 30 min. Na 10 min. przed końcem pieczenia wysunąć blachę i posypać startymi serami i cebulką prażoną.

Gdy ser się rozpłynie, wtedy wyjąć blachę i kroić pizzę nożem na kawałki.