Sposób przygotowania:
Pizza domowa z drożdżowym spodem
Do dużej miski dodajemy wszystkie suche składniki i porządnie mieszamy dużą łyżką. W drugiej miseczce przygotowujemy roztwór drożdżowy. Drożdże zalewamy ciepłą wodą, oliwa z oliwek oraz cukrem. Porządnie mieszamy roztwór, do póki nam się rozpuszczą drożdże. Odstawiamy gotowy roztwór na około 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Gotowy roztwór wlewamy do miski z suchymi produktami i mieszamy wszystko pomału du żą łyżką, a później wyrabiamy ciasto dłońmi. Jednolite ciasto odstawiamy na około 15-20 minut, aby nam wyrosło. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik na około 180 stopni Celcjusza. Następnie wałkiem formujemy kształt owalny na około 30 cm (bynajmniej ja mam taką formę na pizzę). Rozwałkowane ciasto wkładamy na blachę. Smarujemy je sosem do domowej pizzy i układamy kolejno wszystkie składniki i na sam koniec trzemy na grubych oczkach ser edamski i posypujemy naszą pizzę. Pieczemy około 20 minut. Pizzę można jeść samą lub z sosem czosnkowym lub ketchupem :) SMACZNEGO !!
anahella
Od niedawna jestem posiadaczką robota kuchennego z funkcją zagniatania ciasta (bo ja sobie nie lubię ciastem rączek brudzić) i w związku z tym szukałam dobrego przepisu na pizze. Na razie 3 przepisy nie były trafione. Może nikt nie pluł, ale moi współkonsumencji twierdzili, że to nie to.
Twoje ciasto natomiast okazało się strzałem w dziesiątkę. Bardzo ładnie wyrosło.
Co zmieniłam w przepisie: piekłam ok 15 minut w 180 stopniach z termoobiegiem Zrezygnowałam z bazylii w cieście i majeranku (tego ostatniego w pizzy nie lubię) za to dorzuciłam łyżeczkę słodkiej suszonej papryki - ciasto miało piękny kolor.
No i jeszcze walkowanie: w wielu publikacjach czytałam, żeby ciasta na pizze nie wałkować, tylko rozciągać i tak zrobiłam. Masa była na tyle sprężysta, że bez problemu się udało.
Bardzo dziękuję za świetny przepis, ląduje w mojej kuchni na stałe.
Pozdrawiam
Anka