aneczka84

aneczka84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Pizza domowa z drożdżowym spodem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowa pizza jest mniej kosztowna niż zamówienie z pizzerii, a na dodatek mniej kaloryczna. A przy okazji pyszny obiad dla całej rodziny.

Pizza domowa z drożdżowym spodem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza domowa z drożdżowym spodem

 

  • CIASTO:

 

 

  • DODATKI:
  • sos do domowej pizzy
  • kilka plasterków salami
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1/2 kg pieczarek
  • kulka plasterków szynki
  • 1/2 kg sera edamskiego

Sposób przygotowania:

Pizza domowa z drożdżowym spodem
Do dużej miski dodajemy wszystkie suche składniki i porządnie mieszamy dużą łyżką. W drugiej miseczce przygotowujemy roztwór drożdżowy. Drożdże zalewamy ciepłą wodą, oliwa z oliwek oraz cukrem. Porządnie mieszamy roztwór, do póki nam się rozpuszczą drożdże. Odstawiamy gotowy roztwór na około 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Gotowy roztwór wlewamy do miski z suchymi produktami i mieszamy wszystko pomału du żą łyżką, a później wyrabiamy ciasto dłońmi. Jednolite ciasto odstawiamy na około 15-20 minut, aby nam wyrosło. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik na około 180 stopni Celcjusza. Następnie wałkiem formujemy kształt owalny na około 30 cm (bynajmniej ja mam taką formę na pizzę). Rozwałkowane ciasto wkładamy na blachę. Smarujemy je sosem do domowej pizzy i układamy kolejno wszystkie składniki i na sam koniec trzemy na grubych oczkach ser edamski i posypujemy naszą pizzę. Pieczemy około 20 minut. Pizzę można jeść samą lub z sosem czosnkowym lub ketchupem :) SMACZNEGO !!
Pizza domowa z drożdżowym spodem
Przygotowujemy roztwór z drożdzy, letniej wody, oliwy z oliwek oraz cukru.
Pizza domowa z drożdżowym spodem
Wyrabiamy ciasto drożdżowe, które później dekorujemy dodatkami.
Pizza domowa z drożdżowym spodem
Ciasto smarujemy z dokłądnością sosem do domowej pizzy
Pizza domowa z drożdżowym spodem
Po nałożeniu wszystkich dodatków oraz posypaniu serem edamskim pieczemy przez około 20 minut w temperaturze około 180 stopni Celcjusza.