Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Pizza domowa wg Rossie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Apetyczna i pachnąca pizza domowa :)

Pizza domowa wg Rossie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pizza domowa wg Rossie

 

 

  • dodatkowo:
  • 5 dużych plastrów szynki
  • 10 plastrów pomidorowego salami
  • 1 duży pomidor sparzony, obrany ze skórki
  • 1 por - biała część
  • 2 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku polskiego
  • 1 czerwona papryka
  • 40 dag startego sera cheddar
  • bazylia
  • oregano
  • chili peperoncini
  • sól

 

  • na sos pomidorowy do posmarowania spodu pizzy:
  • pół szklanki łagodnego, dobrego keczupu
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • 1/5 szklanki zimnej przegotowanej wody
  • sól morska
  • zioła prowansalskie

 

  • na sos pomidorowy do polania:
  • pól szklanki pikantnego keczupu
  • 1/3 szklanki koncentratu pomidorowego 30%
  • sól morska do smaku
  • zioła prowansalskie
  • łyżeczka oliwy
  • pół łyżeczki cukru
  • przegotowana woda, zimna, do wyregulowania gęstości sosu, dolewać ostrożnie

 

  • sos czosnkowy do polania:
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • pół szklanki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • czosnek granulowany pół łyżeczki
  • sól i pieprz z młynka
  • oregano

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza domowa wg Rossie
w 1/5 szklanki letniej wody należy rozpuścić drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na kwadrans,żeby rozczyn "ruszył" 2 szklanki mąki z solą i gotowym rozczynem wymieszać w misce dodając  200 ml wody i wyrabiać ciasto, podsypując resztą mąki, wyrobić je konkretnie i odstawić żeby wyrosło. Gdy podwoi swoją objętość rozwałkować, wyłożyć na blachę, nakłuć widelcem gęsto, podpiec w 200 stopniach kilka minut, wyjąć z piekarnika i posmarować sosem przygotowanym ze składników, ktore wymieniłam jako te na "sos pomidorowy do posmarowania spodu pizzy". Sos przygotowujemy mieszając ze sobą po prostu podane składniki. Na to układamy dodatki, przykładowo - wędlinę, ser, por, paprykę, pomidory, ser, cebulę, doprawiamy wedle gustu w międzyczasie przyprawami, pieczemy około 20 minut w 180 st. Sosy do polania robimy mieszając ze sobą podane składniki.
Pizza domowa wg Rossie
Pizzę pieczemy w 180st 20 minut, chociaż to zależy od Waszego piekarnika i upodobań - można trzymać dłuzej :) Dodatków nie podsmażałam, bo nie lubimy, a cebula byla krucha i odpowiednio miękka po upieczeniu.
Pizza domowa wg Rossie
Cieszymy się wspaniałym smakiem gotowej pizzy, ja swój kawalek ucięłam już pod koniec pieczenia :)