lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pizza domowa z dwoma gatunkami sera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Na dzisiaj polecam pizze. Inspiracją dla mnie był przepis zbysiowej z jej bloga. Tak więc dzisiaj jemy pysznie gorąco i z ciągnącym serem.

Pizza domowa z dwoma gatunkami sera Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pizza domowa z dwoma gatunkami sera

Ciasto:

Dodatki:

  • gouda 3 plastry
  • ementaler 3 plastry
  • papryka czerwona dosłownie parę paseczków ( paseczki pokrojone)
  • pieczarki ile chcesz plasterków ( pokrojone w plasterki)
  • bazylia, oregano , zioła prowansalskie 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Pizza domowa z dwoma gatunkami sera

Zaczyn:

Do miski wlewamy letnią wodę. Wsypujemy suche drożdże. Dodajemy łyżeczkę cukru. Wsypujemy 3 łyżki mąki. Całość mieszamy i zostawiamy do powstania zawiesiny na 15 minut.

Wykonanie ciasta:

Dodajemy teraz resztę mąki, sól, pomidory suszone z czosnkiem i bazylią. Wyrabiamy cisto, na końcu dodajemy oliwę z oliwek. Zostawiamy do wyrośnięcia ( u mnie to na oko, zobaczyłam że wyrosło i ok ) Rozwałkowałam wyrośnięte ciasto ( koło) Polałam keczupem i posypałam ziołami. Pokroiłam pieczarki w cienkie plastry i ułożyłam dosyć ciasno. Paprykę pokroiłam w słupki i posypałam na wierzchu. Wstawiłam do pieca i piekłam 25 minut w 170 stopniach. Przed całkowitym upieczeniem wyjęłam pizze i położyłam dwa gatunki sera , trzymałam w piecu do rozpuszczenia.
Wyjęłam pokroiłam i zjadłam pychaaaaaa.

Pizza domowa z dwoma gatunkami sera
Wyrabiamy cisto , na końcu dodajemy oliwę z oliwek .
Pizza domowa z dwoma gatunkami sera
Rozwałkowałam wyrośnięte ciasto ( koło) . Polałam keczupem i posypałam ziołami.
Pizza domowa z dwoma gatunkami sera
Paprykę pokroiłam w słupki i posypałam na wierzchu.