peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Pizza ekonomiczna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pizza to świetny sposób na wykorzystanie znajdujących się w lodówce resztek

Pizza ekonomiczna

Składniki:

Pizza ekonomiczna

 

 

  • Na obłożenie:
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 jajko na twardo
  • 1 cebula
  • 1 duży pomidor
  • 2 kawałki papryki
  • ok 150 g wędliny
  • 4 plastry żółtego sera
  • 125 g mozzarelli
  • oregano
  • bazylia
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pizza ekonomiczna
Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżami, solą, jajem, oliwą z oliwek i wodą. Zagniatamy aż ciasto zrobi się elastyczne i zwarte. Kukurydzę odsączamy, cebulę obieramy i drobno kroimy, pomidora myjemy i kroimy w plastry (można go wcześniej pozbawić skóry), paprykę kroimy na drobne kawałki. Wędlinę, mozzarelle i jajko na twardo kroimy w cienkie plasterki. Ciasto cienko rozwałkowujemy i układamy na blasze posmarowanej oliwą, posypujemy przyprawami i rozkładamy wszystkie składniki pamiętając o tym, aby sery ułożyć na wierzchu. Ponownie posypujemy przyprawami. Pieczemy w mocno rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut.