Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pizza na razowym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pizza na cieście z mąką razową i dwoma serami jest rewelacyjna. Warto ją przygotować. Smacznego, polecam.

Pizza na razowym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza na razowym cieście

 

  • Ciasto:
  • 2/3 szkl mąki pszennej
  • 2/3 szkl mąki razowej pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 1/2 szkl ciepłej wody
  • 1/3 szkl mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • Pozostałe składniki:
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 15 dag pieczarek
  • 1 łyżka oliwy
  • 10 dag sera pleśniowego camembert
  • 3 łyżki ketchupu z ziołami
  • 8-10 dag startego żółtego sera
  • 8-10 dag baleronu
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy

 

Sposób przygotowania:

Pizza na razowym cieście
Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłą wodą i mlekiem. Mąki wsypać do miski, wymieszać z solą, dodać oliwę, połączyć z drożdżami, wyrobić, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na deskę i uformować pizzę. Włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, odłożyć na 15 minut. Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone pieczarki, podsmażyć, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać. Ciasto posmarować ketchupem, posypać połową żółtego sera, wyłożyć przestudzone pieczarki. Posypać pokrojonym w kostkę baleronem i serem pleśniowym. Pizzę włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15 minut. Pod koniec posypać pozostałym serem i powtórnie na 2-3 minuty włożyć do piekarnika. 
Pizza na razowym cieście
Mąkę połączyć z przygotowanymi składnikami i zagnieść ciasto
Pizza na razowym cieście
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i pieczarki
Pizza na razowym cieście
Przygotowane ciasto posmarować ketchupem i posypać żółtym serem
Pizza na razowym cieście
Wyłożyć wszystkie przygotowane składniki