Sztangiel

Sztangiel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Pizza Focaccia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mąkę przesiać do miski. Wymieszać z drożdżami, solą i kminkiem. Zetrzeć na tarce dobrze schłodzony smalec...

Pizza Focaccia

Składniki:

Pizza Focaccia

 

  • Ciasto:
  • 250 g mąki
  • torebka suchych drożdży
  • łyżka soli
  • łyżka cukru
  • łyżka mielonego kminku
  • 15 g smalcu
  • 30 ml wody
  • olej do smarowania formy

 

  • Nadzienie:
  • 100 g szynki wędzonej surowej
  • 50 g oliwek faszerowanych
  • 50 g czarnych oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gruboziarnistej soli

Sposób przygotowania:

Pizza Focaccia
Mąkę przesiać do miski. Wymieszać z drożdżami, solą i kminkiem. Zetrzeć na tarce dobrze schłodzony smalec. Wymieszać go dokładnie z mąką. Dodać wodę. Zagnieść ciasto, przykryć je czystą ściereczką i zostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie wygnieść rękoma, rozwałkować cienko na stolnicy oproszonej mąką i wyłożyć nim natłuszczoną okrągłą formę do pizzy o średnicy 30 cm. Czosnek obrać i pokroić w paski, naszpikować nim ciasto. Wierzch posmarować oliwą. Szynkę pokroić w paski i położyć ją razem z oliwkami na wierzchu ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C przez około 20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia posmarować pizzę roztrzepanymi żółtkami i posypać solą.