Sposób przygotowania:
Pizza Focaccia
Mąkę przesiać do miski. Wymieszać z drożdżami, solą i kminkiem. Zetrzeć na tarce dobrze schłodzony smalec. Wymieszać go dokładnie z mąką. Dodać wodę. Zagnieść ciasto, przykryć je czystą ściereczką i zostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie wygnieść rękoma, rozwałkować cienko na stolnicy oproszonej mąką i wyłożyć nim natłuszczoną okrągłą formę do pizzy o średnicy 30 cm. Czosnek obrać i pokroić w paski, naszpikować nim ciasto. Wierzch posmarować oliwą. Szynkę pokroić w paski i położyć ją razem z oliwkami na wierzchu ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C przez około 20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia posmarować pizzę roztrzepanymi żółtkami i posypać solą.