WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Pizza margerita z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosta do zrobienia pizza z patelni na cieście drożdżowym, z ketchupem i żółtym serem a'la margerita.

Pizza margerita z patelni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza margerita z patelni

 

Sposób przygotowania:

Pizza margerita z patelni

ETAP 1:

Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier i ciepłe mleko oraz łyżeczkę mąki. Rozmieszać. Odstawić na kilkanaście minut. Resztę mąki i sól wsypać do miski. Dodać olej i zaczyn. Zagnieść ciasto. Pozostawić je na godzinę do wyrośnięcia po czym rozwałkować na wielkość patelni.

Patelnię natłuścić i rozgrzać. Włożyć ciasto i na malym ogniu smażyć pod przykryciem aż ciasto się zrumieni. Przewrócić na drugą stronę. Posmarować ketchupem i położyć plasterki sera.

Smażyć pod przykryciem, aż ser się rozpuści a spód zarumieni.

Zdjąć na talerz i podawać.

Pizza margerita z patelni
Plastry sera żółtego ułożone na pizzy na ketchupie
Pizza margerita z patelni
Podpieczony spód pizzy posmarowany ketchupem
Pizza margerita z patelni
Rozwałkowane ciasto drożdżowe ułożone na patelni
Pizza margerita z patelni
Ciasto drożdżowe na pizzę po wyrośnięciu.