Sposób przygotowania:
Pizza Margherita
1. Drożdże rozpuścić w 40 ml letniej wody, dodać łyżeczkę mąki, odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki przesiać na stolnicę, dodać zaczyn z drożdży, sól, oraz oliwę z oliwek. Dodać ok. 100 ml zimnej wody i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, ułożyć w natłuszczonej misce, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na pół godziny, by ciasto podwoiło swą objętość. 2. Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować na kształt koła, wylepić nim natłuszczoną, okrągłą formę do pizzy. Ketchup zmieszać z przecierem, rozsmarować na dnie pizzy. Pomidora umyć, pokroić w plastry i ułożyć na cieście, tak, by po pokrojeniu, na każdej porcji był jeden plaster pomidora. Oprószyć lekko solą. Posypać świeżą, posiekaną bazylią. Mozarellę pokroić w plastry, rozłożyć na pizzy, na koniec posypać startym żółtym serem. Piec ok. 25 min w temp. ok. 200st.