Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Pizza margherita

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Przepyszna pizza, ulubiona mojej córki. Cienkie ciasto, domowy sos i ser. Nic więcej jej do szczęścia nie potrzeba ;)

Pizza margherita Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza margherita

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza margherita
Do misy robota wsypać mąkę, sól. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, wraz z oliwą dodać do misy. Zagnieść ciasto i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować sos: do rondelka wrzucić krojone pomidory wraz z zalewą, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, zioła, cukier i sól. Zagotować, na małym ogniu gotować aż sos odparuje. Wtedy zmiksować sos blenderem. Przestudzić. Ciasto wyjąć z misy na stolnicę, zagnieść. Podzielić na 4. każdy kawałek rozwałkować dowolnie. Ułożyć na blaszkach. Posmarować grubo sosem. Mozzarellę osączyć dokładnie, pokroić w plastry. Goudę zetrzeć na tarce. Sery ułożyć na pizzy. Piec w 220 stopniach 15 minut.
Pizza margherita
Do misy robota wsypać mąkę, sól. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, wraz z oliwą dodać do misy. Zagnieść ciasto i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Pizza margherita
W tym czasie przygotować sos: do rondelka wrzucić krojone pomidory wraz z zalewą, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, zioła, cukier i sól. Zagotować, na małym ogniu gotować aż sos odparuje.
Pizza margherita
Wtedy zmiksować sos blenderem. Przestudzić.
Pizza margherita
Ciasto wyjąć z misy na stolnicę, zagnieść. Podzielić na 4. każdy kawałek rozwałkować dowolnie. Ułożyć na blaszkach. Posmarować grubo sosem.