Sposób przygotowania:
Pizza na cienkim spodzie.
Mleko podgrzewamy - ale uwazamy by nie zagotowac. Przelewamy do duzej miski i rozpuszczamy w nim rozdrobnione drozdze. Mieszamy tak dlugo zeby nie bylo grudek. Nastepnie dodajemy 4 lyzki maki, 2 lyzeczki cukru. Calosc wyrabiamy i wstawiamy do nagrzanego do 70 stopni piekarnika na okolo 15 minut, tak zeby rozczyn nam urosl. Ja miskie owijam spora sciereczke kuchenna przed wstawieniem do piekarnika, w ten sposob zeby miska sie nie stopila a ciasto bylo przykryte. Do wyrosnietego rozczynu dodajemy 1 jajko, poltorej szklanki maki, szczypte soli i wyrabiamy na gladka , nie klejaca sie mase. Jesli ciasto sie klei, dodajemy tak dlugo po odrobinie maki, az uzyskamy koncowy efekt. Taka gotowa kulke ciasta wstawiamy ponownie do piekarnika na 15 minut. W piekarniku nadal utrzymujemy temperature 70 stopni. Po uplywie tego czasu ciasto powinno byc wyrosniete. Piekarnik po wyjeciu ciasta podgrzewamy do maksymalnej temperatury. Nastepnie lekko smarujemy forme na pizze, bacz duza piekarnikowa blache olejem. Wykladamy ciasto, rozciagajac je delikatnie na calosc blachy. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Ukladamy dowolne dodatki. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika. Gdy widzimy ze ciasto sie rumieni, czujemy zapach pizzy, wtedy posypujemy pizze tartym zoltym serem. Jeszcze chwile trzymamy w piekarniku, dopoki ser sie nie roztopi. Pizza jest gotowa, dzielimy na porcje i rozkoszujemy sie smakiem. Paietaj zeby zrobic sos dodajac przecier, 3 zabki czosnku, oregano, cukier, pieprz i sol. Oraz sos czosnkowy dodajac 3 lyzki jogurtu, 3 lyzki majonezu, pieprz i sol.