aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Pizza na cukiniowym spodzie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pizza na cukiniowym spodzie? Brzmi dość nietypowo, a jednak! Nie dość że wspaniale smakuje i jest o wiele zdrowsza od tradycyjnej to jest też szybsza w przygotowaniu, ponieważ nie musimy tracić czasu aż ciasto wyrośnie i będzie gotowe do pieczenia.

Pizza na cukiniowym spodzie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pizza na cukiniowym spodzie

 

  • 2 szklanki startej cukinii
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 duże jajko
  • ok. 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • koncentrat pomidorowy
  • oregano
  • żółty ser
  • ulubione dodatki ( wcześniej podsmażone)

Sposób przygotowania:

Pizza na cukiniowym spodzie
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 C.

Cukinię odsącz z nadmiaru wody, dodaj jajko, mąkę, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Ciasto rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i uformuj okrągły placek. Piecz przez ok 15 min, następnie za pomocą drugiego arkusza papieru przewróć spód na drugą stronę i piecz przez kolejne 15 min.

Gotowe ciasto posmaruj koncentratem, posyp obficie suszonym oregano i poukładaj ulubione dodatki.

Wierzch posyp startym żółtym serem i jeszcze na chwilkę włóż do piekarnika, aby ser się ładnie stopił.
Pizza na cukiniowym spodzie