anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Pizza z pomidorkami i pieczarkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszna pizza na cienkim i chrupiącym cieście z sosem pomidorowym, pomidorkami koktajlowymi, pieczarkami i z mozzarellą.

Pizza z pomidorkami i pieczarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pizza z pomidorkami i pieczarkami

 

  • mąka pszenna chlebowa - 700 g
  • ciepła woda - 350 ml
  • świeże drożdże - 25 g
  • oliwa - 1 łyżka
  • sól – ½ łyżeczki
  • cukier - ½ łyżeczki
  • SOS POMIDOROWY DO PIZZY:
  • pomidory bez skórki - 1 puszka
  • oliwa – 1 łyżka
  • tymianek – 1 łyżeczka
  • sól - ¼ łyżeczki
  • pieprz czarny świeżo mielony - ½ łyżeczki
  • cukier - ½ łyżeczki
  • DODATKI DO PIZZY:
  • pomidorki koktajlowe przekrojone na pół – 15 szt.
  • czerwona papryka pokrojona w paseczki - ½ szt.
  • czerwona cebula pokrojona w piórka – 1 szt.
  • pieczarki bardzo cienko pokrojone – 6 szt.
  • mozzarella – 250 g
  • tymianek – do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pizza z pomidorkami i pieczarkami
SOS POMIDOROWY DO PIZZY: oliwę, rozdrobnione widelcem pomidory wraz z zalewą przekładam do rondla i doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam ogień, dodaję cukier, przyprawy i gotuję mieszając około 10 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Zdejmuję z ognia i odstawiam do przestygnięcia. CIASTO DO PIZZY: świeże drożdże rozcieram z cukrem, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki ciepłej wody, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski, dodaję gotowy wyrośnięty rozczyn, sól, wlewam letnią wodę i mieszam. Całość dokładnie wyrabiam, aż do uzyskania jednolitego, gładkiego i elastycznego ciasta. Przekładam do oprószonej mąką miski. Miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce, na około 1 i ½ godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte cisto uderzam pięścią, aby je odgazować, wykładam na obsypaną mąką stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam. Dzielę na trzy części i z każdej formuję okrągłe cienkie spody tak, aby powstał nieco grubszy rant. Gotowy spód do pizzy układam na papierze do pieczenia. Wcześniej rozgrzewam piekarnik z włożoną do niego blaszką, na której będę piekła pizzę, do 250°C. Gdy piekarnik jest nagrzany szybko i ostrożnie wyjmuję blaszkę, uważając, aby się nie oparzyć, układam papier do pieczenia z przygotowanym wcześniej spodem do pizzy. Szybko rozsmarowuję sos pomidorowy, układam dodatki bez cebuli, posypuję tymiankiem i blaszkę wkładam do piekarnika na najwyższą półkę. Pizzę piekę 8-10 minut, na 2 minuty przed końcem pieczenia posypuję cebulą pokrojoną w piórka.
Pizza z pomidorkami i pieczarkami
Mozzarellę wykładam na sitko, aby dokładnie odsączyć ją z zalewy.
Pizza z pomidorkami i pieczarkami
Sos pomidorowy do pizzy z aromatycznym tymiankiem.
Pizza z pomidorkami i pieczarkami
Przekrojone na pół pomidorki koktajlowe odsączam z nadmiaru soku.