Sposób przygotowania:
Pizza z chorizo i pomidorkami.
SOS POMIDOROWY DO PIZZY: oliwę, rozdrobnione widelcem pomidory wraz z zalewą przekładam do rondla i doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam ogień, dodaję cukier, przyprawy i gotuję mieszając około 10 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Zdejmuję z ognia i odstawiam do przestygnięcia. CIASTO DO PIZZY: świeże drożdże rozcieram z cukrem, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki ciepłej wody, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski, dodaję gotowy wyrośnięty rozczyn, sól, wlewam letnią wodę i mieszam. Całość dokładnie wyrabiam, aż do uzyskania jednolitego, gładkiego i elastycznego ciasta. Przekładam do oprószonej mąką miski. Miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce, na około 1 i ½ godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte cisto uderzam pięścią, aby je odgazować, wykładam na obsypaną mąką stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam. Dzielę na trzy części i z każdej formuję okrągłe cienkie spody tak, aby powstał nieco grubszy rant. Gotowy spód do pizzy układam na papierze do pieczenia. WYKONANIE: wcześniej rozgrzewam piekarnik z włożoną do niego blaszką, na której będę piekła pizzę, do 250°C. W czasie, gdy nagrzewa się piekarnik chorizo kroję na bardzo cienkie plasterki i na nagrzanej na małym ogniu patelni wytapiam nadmiar tłuszczu. Cały czas pilnuję, aby kiełbasy za mocno nie wysuszyć. Następnie osuszam na ręczniku papierowym. Przekrojone na pół pomidorki koktajlowe układam na sitku do odsączenia części soku. Gdy piekarnik jest nagrzany szybko i ostrożnie wyjmuję blaszkę, uważając, aby się nie oparzyć, układam papier do pieczenia z przygotowanym wcześniej spodem do pizzy. Szybko rozsmarowuję sos pomidorowy, układam plasterki chorizo, pomidorki koktajlowe i porwaną na kawałki mozzarellę. Całość posypuję suszonym tymiankiem i blaszkę wkładam do piekarnika na najwyższą półkę piekarnika. Pizzę piekę 8-10 minut. Upieczoną pizzę posypuję listkami świeżego tymianku.