SUPERPRZEPIS

Pizza na fasolkowym spodzie

  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 220
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pizza na fasolkowym spodzie Więcej zdjęć (3)

Pizza to zawsze pyszny pomysł:) ale ciut kaloryczny...dlatego postanowiłam trochę zmodyfikować przepis i tak oto powstała lekka pizza z mocnym letnim akcentem czyli spodem z żółtej fasolki szparagowej. Zaciekawieni? Zapraszam dalej:)

Składniki:

Pizza na fasolkowym spodzie

 

  • Pizza na fasolkowym spodzie

 

 

  • Dodatki:
  • 10 g koncentratu pomidorowego
  • 1 pomidor
  • 25 g kiełbasy podwawelskiej
  • 60 g mozzarelli light
  • 20 g kukurydzy z puszki
  • 30 g cukinii
  • zioła prowansalskie do smaku

Sposób przygotowania:

Pizza na fasolkowym spodzie

Spód:

Pizza na fasolkowym spodzie
zmiksowaną fasolkę wymieszać z otrębami i jajkiem

Fasolkę umyć, osuszyć i pozbawić końców. Zmiksować w blenderze ( nie musi być zbyt gładko).

Przełożyć do miski, dodać jajko oraz otręby. Doprawić do smaku i wymieszać na jednolitą masę.

ETAP 2:

Pizza na fasolkowym spodzie
przygotowane ciasto rozsmarować na płasko na blasze z papierem

Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Rozsmarować masę na okrąg.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 i piec około 25-30 minut.

Spód powinien być zrumieniony i niezbyt wilgotny.

Dodatki:

Pizza na fasolkowym spodzie
na zrumieniony spód dać koncentrat i go rozsmarować

Na podpieczonym spodzie rozsmarować koncentrat pomidorowy.

ETAP 4:

Pizza na fasolkowym spodzie
na spodzie rozłożyć resztę składników i piec w 180 st

Rozłożyć kiełbasę, pomidora i cukinię pokrojoną w cienkie plastry.

Rozrzucić kukurydzę i dać porwane w placach kawałki sera. Oprószyć ziołami.

Piec w 180 st jeszcze 12-15 minut. Smacznego!