Nencja

Nencja

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Pizza na marchewkowym spodzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 255
         
ocena: 4/5 głosów: 7

idealny pomysł dla alergików nietolerujących nabiału. Bez jaj, bez mąki, bez mleka i sera. dietetyczna alternatywa dla pizzy

Pizza na marchewkowym spodzie

Składniki:

Pizza na marchewkowym spodzie

 

  • Spód:
  • 3 starte marchewki -130g
  • len mielony - 5g - łyżeczka
  • oliwa z oliwek - łyżeczka
  • otręby orkiszowe - 6g - łyżka
  • otręby owsiane - 8g - łyżka
  • płatki owsiane górskie - 10g - łyżka
  • papryka słodka - szczypta
  • pieprz świeżo mielony - szczypta
  • sól morska - szczypta
  • oregano, bazylia, czosnek

 

  • Dodatki (u mnie):
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • kilka listków rukoli
  • szynka drobiowa miodowa 2 plastry
  • papryka czerwona -30g
  • domowy pikantny `ketchup`
  • oregano

Sposób przygotowania:

Pizza na marchewkowym spodzie
Len zalewamy ok 100 ml wrzątku i mieszamy do dokładnego rozpuszczenia, odstawiamy. Startą marchew wsypujemy do blendera, dodajemy oliwę, oraz 'kisiel' z lnu - blendujemy na gładką masę. Dodajemy otreby przyprawy i płatki górskie - mieszamy dokładnie łyżką. Tak przygotowane 'ciasto' formujemy w okrąg na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy początkowo w 190 stopniach przez 20 min, po tym czasie podkręcamy temperaturę na ok 210 stopni - bez termoobiegu - i pieczemy kolejne 10-15 min aż spód będzie suchy i dość kruchy. następnie spód smarujemy ketchupem/sosem, układamy dodadtki zapiekamy w 200 stopniach przez 10-15 min....