Sposób przygotowania:
Pizza na ostro z pieczarkami i kurczakiem
Obie mąki oraz sól przesiewamy do wysokiej miski. W środku robimy wgłębienie. Wlewamy do niego zaczyn zrobiony z rozkruszonych drożdży ciepłej wody, cukru oraz mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy do miski pozostałe składniki ciasta. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie zarabiamy, gładkie, jednolite i elastyczne ciasto.
Do miski wlewamy trochę oleju aromatyzowanego chilli, którym obtaczamy ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia.
Sos pomidorowy:
Składniki sosu przekładamy do miseczki i bardzo dokładnie ze sobą łączymy.
Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Następnie przesmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i studzimy.
Wyrośnięte ciasto rozciągamy palcami na całą powierzchnię blachy.
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Na sos dajemy przesmażone pieczarki, porwanego na mniejsze kawałki kurczaka oraz pokrojoną cienką kiełbasę.
Wierzch posypujemy żółtym serem.
Pizze pieczemy w temp. 200 st przez około 25 minut.
Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy do miski pozostałe składniki ciasta. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie zarabiamy, gładkie, jednolite i elastyczne ciasto.
Do miski wlewamy trochę oleju aromatyzowanego chilli, którym obtaczamy ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia.
Sos pomidorowy:
Składniki sosu przekładamy do miseczki i bardzo dokładnie ze sobą łączymy.
Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Następnie przesmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i studzimy.
Wyrośnięte ciasto rozciągamy palcami na całą powierzchnię blachy.
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Na sos dajemy przesmażone pieczarki, porwanego na mniejsze kawałki kurczaka oraz pokrojoną cienką kiełbasę.
Wierzch posypujemy żółtym serem.
Pizze pieczemy w temp. 200 st przez około 25 minut.