Sposób przygotowania:
Pizza na ostro.
Ciasto : do miski wlewamy 20 ml ciepłego mleka,dodajemy 2 łyżki mąki szczyptę soli , drożdże i wszystko dokładnie łączymy, odstawiamy na 10 minut a następnie wsypujemy pozostałą mąkę i wlewamy resztę mleka , dodajemy jajko i wyrabiamy przez 10 minut ciasto. Ciasto odstawiamy na 30 minut, przykrywamy ściereczką , do wyrośnięcia. Pieczarki opłukujemy i kroimy w plasterki.Papryczki opłukujemy , wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki .Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.Szynkę kroimy w cienkie paski.Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju , dodajemy pieczarki i smażymy przez 10 minut, gotowe przekładamy do pojemnika.Do patelni wlewamy drugą łyżkę oleju ,dodajemy papryczki i smażymy przez 3 minuty, następnie wlewamy sok pomidorowy, dodajemy oregano, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.Formę do pieczenia pizzy smarujemy olejem i układamy ciasto, formując .Na ciasto wlewamy zimny sos pomidorowy, rozkładamy pieczarki i wszystko posypujemy serem. Ciasto pieczemy w gorącym piekarniku, 225 stopni przez 15 minut.Po wyjęciu kroimy na kawałki,na wierz układamy paski szynki i dekorujemy listkami bazylii.