Sposób przygotowania:
Pizza na cienkim cieście z ciecierzycą
Zaczyn:
Drożdże rozrabiamy z cukrem, wodą i mąką, po czym odstawiamy do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiewamy mąkę oraz sól. Dodajemy do niej olej aromatyzowany chilli, jajko oraz wyrośnięte drożdże. Wszystko dokładnie se sobą łączymy, a następnie wyrabiamy gładkie jednolite i elastyczne ciasto, które wkładamy do wysmarowanej olejem miski i odstawiay do podwojenia objętości.
Sos pomidorowy:
Wszystkie składniki sosu dajemy do miseczki i bardzo dokładnie ze sobą łączymy.
Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastamy, po czym smażymy na niewielkiej ilości oleju i studzimy.
Wyrośnięte ciasto dajemy na blachę i rozciągamy je na całą jej powierzchnię. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Na niego dajemy przesmażone pieczarki, pokrojoną na plasterki cienką kiełbasę oraz dokładnie opłukaną i osączoną z zalewy ciecierzycę. Wierzch posypujemy żółtym serem. Pizze pieczemy w temp. 200 st przez około 25 minut.
Drożdże rozrabiamy z cukrem, wodą i mąką, po czym odstawiamy do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiewamy mąkę oraz sól. Dodajemy do niej olej aromatyzowany chilli, jajko oraz wyrośnięte drożdże. Wszystko dokładnie se sobą łączymy, a następnie wyrabiamy gładkie jednolite i elastyczne ciasto, które wkładamy do wysmarowanej olejem miski i odstawiay do podwojenia objętości.
Sos pomidorowy:
Wszystkie składniki sosu dajemy do miseczki i bardzo dokładnie ze sobą łączymy.
Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastamy, po czym smażymy na niewielkiej ilości oleju i studzimy.
Wyrośnięte ciasto dajemy na blachę i rozciągamy je na całą jej powierzchnię. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Na niego dajemy przesmażone pieczarki, pokrojoną na plasterki cienką kiełbasę oraz dokładnie opłukaną i osączoną z zalewy ciecierzycę. Wierzch posypujemy żółtym serem. Pizze pieczemy w temp. 200 st przez około 25 minut.