Sposób przygotowania:
Pizza na cienkim cieście szybka i pyszna
Drożdże rozkruszamy do miseczki. Dodajemy do nich cukier, ciepłą wodę oraz kopiatą łyżeczkę mąki. Całość dokładnie rozcieramy i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski, będzie mam łatwiej zarobić ciasto. Następnie dodajemy do niej jajko, sól, oliwę z oliwek oraz wyrośnięte wcześniej drożdże. Całość dokładnie mieszamy i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, które z łatwością odchodzi od ręki. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
W czasie gdy ciasto będzie wyrastało zabieramy się za sos do pizzy. Można użyć gotowego jednak ja wolę taki robiony w domu:)
Pomidory nacinamy i zanurzamy je na chwilkę w gorącej wodzie, po czym wsadzamy je do bardzo zimnej wody. Dzięki temu łatwiej będzie mam je obrać ze skóry. Obrane pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy je do rondelka i przesmażamy, aż odparuje nadmiar soku. Gdy masa stanie się gęstsza doprawiamy ją do smaku solą morską oraz pieprzem i zdejmujemy ją z ognia i studzimy. Gdy sos ostygnie przekładamy go do miseczki i dodajemy do niego porwane ma mniejsze kawałki liście bazylii oraz oregano. Całość dokładnie mieszamy.
Gdy ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość wyjmujemy je na stolnicę i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt formy, w której będziemy piekli pizze. Ja piekę na blatach od tortownic:) Albo robię jedną duża na prostokątnej formie.Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy. Wierzch smarujemy przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym. Na niego układamy przygotowane przez nas składniki.
U mnie na jednej pizzy są przesmażone pieczarki, wędlina i starty żółty ser. Na drugiej sama wędlina i starty ser. To co damy na pizze zależy od naszych upodobań.
Tak przygotowaną pizzę pieczemy w temp. 190-200st przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od ilości składników nałożonych na pizzę oraz rodzaju piekarnika.
Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski, będzie mam łatwiej zarobić ciasto. Następnie dodajemy do niej jajko, sól, oliwę z oliwek oraz wyrośnięte wcześniej drożdże. Całość dokładnie mieszamy i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, które z łatwością odchodzi od ręki. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
W czasie gdy ciasto będzie wyrastało zabieramy się za sos do pizzy. Można użyć gotowego jednak ja wolę taki robiony w domu:)
Pomidory nacinamy i zanurzamy je na chwilkę w gorącej wodzie, po czym wsadzamy je do bardzo zimnej wody. Dzięki temu łatwiej będzie mam je obrać ze skóry. Obrane pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy je do rondelka i przesmażamy, aż odparuje nadmiar soku. Gdy masa stanie się gęstsza doprawiamy ją do smaku solą morską oraz pieprzem i zdejmujemy ją z ognia i studzimy. Gdy sos ostygnie przekładamy go do miseczki i dodajemy do niego porwane ma mniejsze kawałki liście bazylii oraz oregano. Całość dokładnie mieszamy.
Gdy ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość wyjmujemy je na stolnicę i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt formy, w której będziemy piekli pizze. Ja piekę na blatach od tortownic:) Albo robię jedną duża na prostokątnej formie.Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy. Wierzch smarujemy przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym. Na niego układamy przygotowane przez nas składniki.
U mnie na jednej pizzy są przesmażone pieczarki, wędlina i starty żółty ser. Na drugiej sama wędlina i starty ser. To co damy na pizze zależy od naszych upodobań.
Tak przygotowaną pizzę pieczemy w temp. 190-200st przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od ilości składników nałożonych na pizzę oraz rodzaju piekarnika.
zbysiowa
misia5
Ale za to blaszka została. Jakoś nikomu nie chciało się jej myć:) Spadło to na mnie:)
ambar.bydgoszcz.pl