pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Pizza piętrowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pizza z ogromną ilością sosu pomidorowego i sera

Pizza piętrowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza piętrowa

 

  • mąka 125g, drożdże 12g, sól 1/4 łyżeczki, cukier 1/4 łyżeczki, woda letnia 75ml, oliwa 20ml
  • Sos: przecier pomidorowy 400g, bazylia 1 łyżeczka, oregano 1 łyżeczka, keczup pikantny 5 łyżek
  • tarty 30 dag, pieczarki 8 sztuk, salami 3 plastry, boczek 15 dag, czosnek w curry 10 ząbków,

Sposób przygotowania:

Pizza piętrowa
Drożdże rozgrabiamy z letnią wodą i cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Do mąki dodajemy oliwę i odstaną wodą z drożdżami i cukrem. Mieszamy ciasto dość energicznie przez około 10-15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozciągamy na blaszce. Przecier łączymy z bazylia i oregano. Intensywnie mieszamy dodając keczup pikantny w celu zagęszczenia. Tak przygotowanym sosem smarujemy spód pizzy. Posypujemy obficie serem. Na obrzeżach układamy plasterki boczku zaś w środku salami. Następnie posypujemy kapeluszami pieczarek i kolejną warstwą sera. Na ser ponownie nakładamy sos pomidorowy i na to jeszcze raz sypiemy pieczarki. Tak przygotowaną pizze wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Następnie pieczemy około 25 minut stopniowo temperaturę zmniejszając do 180°C. Smacznego.
Pizza piętrowa
Z podanych składników w dużej misce wyrabiamy ciasto na pizze
Pizza piętrowa
Sos pomidorowy przgotowujemy łącząc przecier pomidorowy, bazylię, oregano i keczup pikantny
Pizza piętrowa
Na pizzy układamy kolejno warstwy zgodnie z opisem przepisu
Pizza piętrowa
Gotową pizzę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut