marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pizza po skandynawsku z łososiem i korniszonami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kuchnia skandynawska nie jest wyszukana, ale smaczna i obfituje w ryby, mięsa oraz sałatki z gotowanych ziemniaków oraz ryb i jarzyn. Nie brakuje również i deserów.

Pizza po skandynawsku z łososiem i korniszonami

Składniki:

Pizza po skandynawsku z łososiem i korniszonami

  • 2,5 szklanki maki pszennej,
  • 7 dag. drożdży
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/4 szklanki letniej wody,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2-3 łyżeczki soli jodowanej,
  • 2 opakowania łososia kanapkowego wędzonego,
  • 6 średnich korniszonów,
  • 25 dag. żółtego sera z dziurami lub cheddara,
  • zioła suszone, np. oregano, bazylia, trybula,
  • pasta pomidorowa lub paprykowa"Ajwar",
  • łyżka oleju na blachę.

Sposób przygotowania:

Pizza po skandynawsku z łososiem i korniszonami
Zrobić zaczyn z drożdży, dwóch łyżeczek cukru oraz niepełnej szklanki letniej wody. Odstawić pod przykryciem na kwadrans, a międzyczasie mąkę odmierzyć i przesiać do większej misy, potem wlać do niej zaczyn, trzy łyżki oliwy z oliwek, dwie lub trzy łyżeczki soli jodowanej. Wyrabiać, póki ciasto nie zacznie odchodzić od dłoni, potem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ponad godzinę.

Korniszony wyjąć, odsączyć i pokroić na podłużne ćwiartki lub talarki, ser żółty zetrzeć na tarce. Łososia kanapkowego wędzonego po rozpakowaniu podzielić na cząstki, zioła suszone rozetrzeć w dłoniach na talerzyk.

Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę lekko natłuścić olejem, ciasto wyrośnięte rozwałkować, posypując mąką pod spód i wylepić nim blachę na całą szerokość, posmarować wierzch ciasta pastą pomidorową lub paprykową łagodną, na to kłaść kawałki łososia, korniszony, posypać ziołami i na wierzch serem startym. Wstawić pizzę do piekarnika na 30 min.

Po upieczeniu wyjąć i od razu kroić radełkiem do pizzy. Podawać z ketchupem lub tabasco.

pieczenie