Sposób przygotowania:
Pizza po skandynawsku z łososiem i korniszonami
Zrobić zaczyn z drożdży, dwóch łyżeczek cukru oraz niepełnej szklanki letniej wody. Odstawić pod przykryciem na kwadrans, a międzyczasie mąkę odmierzyć i przesiać do większej misy, potem wlać do niej zaczyn, trzy łyżki oliwy z oliwek, dwie lub trzy łyżeczki soli jodowanej. Wyrabiać, póki ciasto nie zacznie odchodzić od dłoni, potem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ponad godzinę.
Korniszony wyjąć, odsączyć i pokroić na podłużne ćwiartki lub talarki, ser żółty zetrzeć na tarce. Łososia kanapkowego wędzonego po rozpakowaniu podzielić na cząstki, zioła suszone rozetrzeć w dłoniach na talerzyk.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę lekko natłuścić olejem, ciasto wyrośnięte rozwałkować, posypując mąką pod spód i wylepić nim blachę na całą szerokość, posmarować wierzch ciasta pastą pomidorową lub paprykową łagodną, na to kłaść kawałki łososia, korniszony, posypać ziołami i na wierzch serem startym. Wstawić pizzę do piekarnika na 30 min.
Po upieczeniu wyjąć i od razu kroić radełkiem do pizzy. Podawać z ketchupem lub tabasco.
Korniszony wyjąć, odsączyć i pokroić na podłużne ćwiartki lub talarki, ser żółty zetrzeć na tarce. Łososia kanapkowego wędzonego po rozpakowaniu podzielić na cząstki, zioła suszone rozetrzeć w dłoniach na talerzyk.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę lekko natłuścić olejem, ciasto wyrośnięte rozwałkować, posypując mąką pod spód i wylepić nim blachę na całą szerokość, posmarować wierzch ciasta pastą pomidorową lub paprykową łagodną, na to kłaść kawałki łososia, korniszony, posypać ziołami i na wierzch serem startym. Wstawić pizzę do piekarnika na 30 min.
Po upieczeniu wyjąć i od razu kroić radełkiem do pizzy. Podawać z ketchupem lub tabasco.
pieczenie