marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Grillowana pizza z łososiem i oscypkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Na grilla można podawać nie tylko mięsa,kiełbasy i ryby z rusztu,ale i mini-pizze z przeróżnymi dodatkami jak oscypek i wędzony łosoś.

Grillowana pizza z łososiem i oscypkiem

Składniki:

Grillowana pizza z łososiem i oscypkiem

 

  • 2 opakowania po 4 sztuki placków do pizzy,
  • 4 duże oscypki,
  • 2 duże opakowania wędzonego łososia,
  • słoiczek oliwek czarnych bezpestkowych lub zielonych z chilli,
  • po szczypcie różnych ziół suszonych,np.oregano, bazylia,szałwia,
  • pasta pesto genovese jako dodatek,
  • tacki aluminiowe okrągłe,
  • węgiel drzewny na rozpałkę.

Sposób przygotowania:

Grillowana pizza z łososiem i oscypkiem
Grillować można pod gołym niebem jak i w domu na grillu elektrycznym lub po prostu w piekarniku z funkcją "grill". Jak pogoda w zimę dopisze, to i można spróbować grillować na dworze. Można grill rozpalić nieco szybciej, bo przygotowanie pizzerinek nie zabierze zbyt dużo czasu. Wystarczy tylko na placki wyłożyć plasterki pokrojonego góralskiego sera owczego, po dwa średnie paski wędzonego łososia oraz oliwek jakie się lubi - ja preferuję czarne łagodne oraz roztarte suszone zioła. Ułożyć pizzerinki na okrągłych tackach aluminiowych, a te kłaść na ruszt. Grillować przez 15-20 min. Gdy placki się zrumienią, ale nie popalą, zdjąć ostrożnie tacki, szczypcami i kłaść na tacę. Spożywać z pesto zielonym lub czerwonym pomidorowym.