VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Pizza resztkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pizzę zrobiłam z tego co miałam w lodówce, wyszła zaskakująco dobra. Smaczna i oszczędna kolacja. Z podanych składników wyszły mi dwie pizze.

Pizza resztkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza resztkowa

 

  • Ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml letniej wody
  • 40 g świeżych drożdży

 

  • Na ciasto:
  • Keczup
  • Oregano
  • 10 plastrów wędliny
  • 1 udko wędzone z kurczaka
  • 10 pieczarek
  • 1 duża czerwona cebula
  • 100 g sera feta
  • 200 g żółtego sera

 

Sposób przygotowania:

Pizza resztkowa
Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier . Wlewamy olej. W miseczce rozrabiamy wodę z drożdżami. Przelewamy do mąki. Wszystko zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na jakieś 30 minut (tak żeby ciasto wyrosło). Udko wędzone obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebule kroimy w półplasterki. Ser feta w kosteczkę. Ser żółty ścieramy na tarce. Gdy ciasto wyrośnie blat oprószamy mąką i dzielimy ciasto na dwie części. Z każdej formujemy placek lub kwadrat. Rozkładamy na blaszce, smarujemy keczupem, sypiemy oregano, układamy wędlinę, kurczaka wędzonego, pieczarki, czerwoną cebulę, ser feta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220*C na około 15-20 minut (zależy kto jaki lubi stopień chrupkości). Pod koniec posypujemy żółtym serem.
Pizza resztkowa
Etap 1 Ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy
Pizza resztkowa
Etap 2 Udko wędzone kroimy w kosteczkę
Pizza resztkowa
Etap 3 Cebulę kroimy w półplasterki, pieczarki w plasterki, ser feta w kosteczkę, ser żółty ścieramy na tarce
Pizza resztkowa
Etap 4 wszystkie składniki układamy na placku ciasta