Sposób przygotowania:
Pizza serowa
CIASTO DROŻDŻOWE:
Mąkę wsypać do miseczki, pośrodku zrobić nieduże wgłębienie. Wsypać pokruszone drożdże. wlewać 300 ml letniej wody, wymieszać z odrobiną mąki z brzegów. Zaczyn przykryć, odstawić na 20-25 minut w ciepłe miejsce. Wszystkie gatunki sera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starty ser przemieszać. Do zaczynu dodać 4 łyżki oliwy. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie jednolite ciasto. Odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Blachę posmarować cienką warstwą tłuszczu. Ciasto drożdżowe rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Placek przełożyć na blachę, odstawić na kilka minut. Spód pizzy posypać tartym serem, a nastepnie czosnkiem. Całość skropić pozostałą oliwą. Blachę wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec pizzę w temp. 225 stop. C. przez 40 minut. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
Mąkę wsypać do miseczki, pośrodku zrobić nieduże wgłębienie. Wsypać pokruszone drożdże. wlewać 300 ml letniej wody, wymieszać z odrobiną mąki z brzegów. Zaczyn przykryć, odstawić na 20-25 minut w ciepłe miejsce. Wszystkie gatunki sera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starty ser przemieszać. Do zaczynu dodać 4 łyżki oliwy. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie jednolite ciasto. Odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Blachę posmarować cienką warstwą tłuszczu. Ciasto drożdżowe rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Placek przełożyć na blachę, odstawić na kilka minut. Spód pizzy posypać tartym serem, a nastepnie czosnkiem. Całość skropić pozostałą oliwą. Blachę wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec pizzę w temp. 225 stop. C. przez 40 minut. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.